Winston Churchill
“We shape our buildings and afterwards our buildings shape us”
Bro | 4
“Als omgevingen veranderen, veranderen de gebruikers. Als gebruikers veranderen, verandert de omgeving.”
Onze bouwstenen
Fact checking, waarachtigheid en impact is key!
De maatschappij staat op een kantelpunt. De tijd van het onbezorgde liberalisme en de vrije marktwerking maakt plaats voor een tijd waarin andere waarden belangrijk zijn. Mensen zullen zich vanwege onzekere factoren als klimaatverandering, hoge energiekosten, voedselschaarste toenemende verschillen tussen arm en rijk e.d. onzekerder gaan voelen en meer behoefte hebben aan bescherming en veiligheid.
Geborgenheid wordt gevonden in een kleinere kring. Daarbinnen neemt de behoefte toe om een nuttige bijdrage te leveren. De maatschappelijke onvrede neemt toe en dat weerspiegelt zich in de toenemende demonstraties en protestacties.
De samenleving vraagt meer verantwoordelijkheid van instituten, organisaties en hun leiders. Het aantal mensen en bedrijven dat bereid is hun nek uit te steken en dat ook doen voor een betere wereld neemt toe. Als tegenhanger van het populisme en de uitingen op social media is er een toenemende behoefte aan transparantie en duidelijkheid.
Mensen willen zien, proeven en ervaren dat argumenten en beloftes waar zijn. Ze willen weten of organisaties zich aan beloftes houden en zich niet schuldig maken aan window dressing, green washing of zich verschuilen achter procedures. Succesvolle organisaties wachten niet af, maar nemen die verantwoordelijkheid serieus en nemen actief deel aan het maatschappelijke debat.
De natuur als kompas!
Meer en meer worden we ons bewust van de genialiteit van de natuur. We gebruiken de natuur om onze processen, systemen en producten na te bootsen. We trekken de natuur in, maar halen ook steeds meer natuur naar onze leef- en werkomgeving. Biodiversiteit, circulariteit en duurzaamheid zijn essentieel, willen wij als mensheid kunnen blijven leven op deze aarde.
We zullen het hoofd moeten bieden aan de overbevolking van onze aarde. "Sinds 1971 komt het moment dat we van de reserves gebruik moeten maken steeds sneller”, zegt het Global Footprint Network. Toen was Earth Overshoot Day pas eind december. Wereldbewoners hebben op 28 juli 2023, evenveel grondstoffen verbruikt als de aarde in twaalf maanden kan voortbrengen. Om die reden hebben onderzoeksorganisatie Global Footprint Network en het Wereld Natuur Fonds, deze dag uitgeroepen tot Earth Overshoot Day. Zij berekenden dat de mensheid dit jaar 1,75 aarde verbruikt.
We kunnen het ons dus niet meer permitteren om gebouwen te maken die een milieudelict zijn. Meer energie verbruiken dan ze opbrengen, de grondstoffenvoorraad uitputten en onze biodiversiteit verstoren.
De strijd om aandacht en tijd
Even het dagelijkse “aan” staan ontvluchten wordt in toenemende mate belangrijk. We zoeken vaker naar rust, balans en minder prikkels. De informatie overdaad en steeds bereikbaar zijn hebben hun langste tijd gehad. Mensen worden selectiever en gaan op zoek naar wat echt belangrijk en betekenisvol is. Dat zullen ze doen in de natuur, maar ook door een impactvolle bijdrage te willen leveren. Organisaties die er toe willen doen zullen moeten inzetten op diepgang en betekenis.
De trends waarachtigheid, natuur en aandacht die we hier benoemen kunnen niet los van elkaar gezien worden en zullen zich veelal in samenhang met elkaar manifesteren.